Karga ile Yılan Hikayesi

Karganın biri ıssız bir dağ başında bir ağaca yuva yapmış. Ancak karganın ne zaman civcivleri olsa, yakınlarda yuvası bulunan dev bir yılan yuvaya tırmanır, civcivleri yutarmış. Karga bu duruma çok üzülür, yavrularının ardından gözyaşı dökermiş. Bir gün "artık yeter" deyip bu durumun bir son bulması için dostu olan çakala akıl danışmış ve yılandan şikayetçi olmuş. Çakala "O yılan uyurken yanına gidip kör oluncaya kadar gözlerini gagalamak istiyorum" deyip onun fikrini sormuş.
Çakal "Yooo!" diyerek bu düşünceye itiraz etmiş. "Bu karar doğru değil, sonucunda sen zarar görebilirsin. Öyle bir tuzak düşün ki işin ucu sana dokunmasın." Sonra da aklına parlak bir fikir gelmiş ve gözleri ışıldayarak anlatmaya başlamış. "Şimdi sana bir yol göstereceğim. Eğer yüzüne gözüne bulaştırmazsan, kendine bir zarar gelmeden yılanı öldürebilirsin." demiş. Karga heyecanla "Neymiş o yol?" diye sormuş. Çakal başlamış anlatmaya.
     "Önce gökyüzüne doğru havalan, orada uçmaya başla, etrafı gözetle. Eğer boynunda değerli taşlarla, inciyle, yakutla süslü gerdanlık taşıyan bir kadın görürsen ne yap, et o gerdanlığı ondan aşır. Sonra da insanların seni takip etmelerini sağlayacak şekilde uça konaklaya yılanın yuvasına kadar git ve gerdanlığı yuvaya bırak. İnsanlar seni takip edip yılanın yuvasına ulaştıklarında gerdanlığı almak için yılanı öldüreceklerdir. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş, hem düşmanını temizlemiş, hem de canını kurtarmış olursun."
     Karga, çakala teşekkür edip havalanmış ve gökyüzünde süzülmeye başlamış. Çok geçmeden zengin ve itibarlı insanlardan birinin kızını, giysileri ve takıları bir yanda, damda yıkanırken görmüş. Fırsat bu fırsat deyip hızla inişe geçmiş ve takıların arasında duran gerdanlığı kaptığı gibi tekrar havalanmış. Bu durumu gören kız feryad u figan eylemiş, yakınları da karganın peşine düşmüş. Karga da, peşindeki insanlar nereye gittiğini görsün, kolayca takip edebilsin diye kah uçarak kah konarak yılanın yuvasına kadar varmış ve gerdanlığı yuvadan içeriye bırakmış. İnsanlar yuvanın yanına gelmişler, gerdanlığı almak istediklerinde bir de bakmışlar ki içeride kocaman bir yılan! Bunun üzerine hemen yılanı öldürüp başını ezmişler ve gerdanlığı alarak oradan uzaklaşmışlar. Böylece karga hem canını, hem de doğacak civcivlerini kurtarmış.

Kelile ve Dimne, Beydeba.

Yorumlar