Köroğlu'nun Soyu, Ailesi ve Hakkında Diğer Bilgiler

Köroğlu'nun soyu: Pertev Naili Boratav, Chodzko vb araştırmacılara göre Köroğlu Teke boyundan bir Türkmen'dir.

Köroğlu'nun babası: Doğu varyantlarında Köroğlu'nun babası Ravşan (Kazakistan), Revşenbek (Türkmenistan), Ravşanbek (Özbekistan), Hazreti Ali (Doğu Türkistan) olarak bilinir. Batı varyantlarında ise Köroğlu'nun babası Uruşan (Ruşen) Baba, Yusuf, Deli Yusuf veya Ali'dir.

Köroğlu'nun annesi: Doğu varyantlarında Köroğlu'nun annesi Akanay (Kazakistan), Bibi Hilal (Türkmenistan), Hilalay (Özbekistan), Zulper Ayım (Doğu Türkistan) adlarıyla bilinir. Batı varyantlarında ise anne ile ilgili bilgi yoktur.

Köroğlu'nun adı: Köroğlu'nun asıl adı RUŞEN ALİ (Tobol rivayeti), Ali veya Irıvşan Ali (Maraş rivayeti), Ali (Maraş ağzı), Ruşen (Güney Azerbaycan), Rövşen (Kuzey Azerbaycan) olarak bilinir.

Köroğlu'nun evliliği: Köroğlu doğu varyantlarında birden çok eşle evlenmiş gösterilirken, batı varyantlarında tek eşlidir.

Köroğlu'nun çocukları: Batı varyantlarında Köroğlu'nun Hasan adında bir oğlu vardır. Anlatmaların çoğunda ise Köroğlu bir yaşlının bedduası sonucu zürriyetsiz kalmıştır. Kiziroğlu Mustafa Bey Köroğlu'nu öldürmek istediğinde "Evladım yok, delilerim başsız kalacak" (P.N. Boratav 1984: 39) demesi üzerine Köroğlu'nun hayatını bağışlar.

Köroğlu'nun memleketi: Türkiye'de Köroğlu'nu sahiplenen yerler; Bolu ilinin Dörtdivan ilçesi, Erzincan ilinin Kemah ilçesi, Van ilinin Muradiye ilçesi, Kars ilinin Sarıkamış ilçesi... Türkiye dışında ise Türkmenistan'ın Daşoğuz ilçesinin Göroğlu köyü.   Araştıran ve yazan: Hüseyin Araslı 

Yorumlar