Sultan 1. Murad'ın (Hüdavendigar) Duası (şehid edilişi)

Sultan I. Murad, I. Kosova savaşı (1389) öncesinde Allahü Teala'ya şöyle niyazda bulunur: "Ya İlahî! Bunca kerre duamı kabul edip beni mahcup etmedin. Yine bu yakarışımı kabul eyle. Kötü düşman İslam'ın üzerine şu kara bulutlar gibi çöktü. Mülk senindir, kime istersen verirsin. Hâşâ maksudum mal ve mülk değildir. Hâlisâne Senin rızanı isterim. Yâ Rab! Beni bu Müslümanlara kurban eyle de tek bu Mü'minleri küffar elinde mağlup edip helâk eyleme.

Bunca günahsızın katline beni sebep eyleme. Tek sen kabul eyle de İslam'ın askerleri için ruhumu teslim etmeye razıyım. Evvel beni gazi kıldın; âhir şehadet ruzî kıl. Tek askerim muzafferiyetle bayram etsin de istersen o bayram günü beni kurban eyle!
     Ertesi gün Balkan ordusu ile Osmanlı ordusu Kosova sahrasında karşı karşıya gelir. Akşama kadar devam eden savaş neticesinde Osmanlı ordusu muzaffer olur. Balkan ittifakının başkumandanı Lazar da öldürülmüştür. Güneş batıp hilal göründüğü sıralarda koca vadide ne Sırp ne de Haçlı ordusuna dair bir emare kalmamıştır.
     Sabahleyin Sultan Murad Hüdavendigar, maiyyeti ve devlet erkanı ile birlikte savaş meydanını dolaşır. Savaşın yapıldığı sahra düşman cesetleriyle doludur. Yaralı olanlar tedavi edilmek üzere toplatılır. Sultan bu hazin manzara karşısında yavaş yavaş ve düşünceli olarak ilerlemektedir. Bir ara Sırp asilzadelerinden Miloş Obiliç adlı bir yaralının devlet erkanını yararak padişaha ulaşmak istediği görülür. Muhafızlar onu durdururlar ancak padişah yaklaşmasına izin verir. Güya Müslüman olmak istediğini söyleyen Miloş, eğer el etek öpmesine izin verilirse padişaha önemli bir sır söyleyeceğini bildirir. Sultanın izin vermesiyle sürünerek onun yanına kadar gelir. Tam padişah kendisini tutup kaldıracağı sırada kaftanının yeninde sakladığı hançeri çevik bir hareketle Murad Hüdavendigar'ın kalbine saplar.
     İşte! Hüdavendigar'ın duası kabul görmüş, gazi iken şehid olmuştur. Allah rahmet eyleye...  Araştıran ve yazan: Hüseyin Araslı

Yorumlar